Dalgıç motor
Kararlaştıran yere sondalama işlemleri tamimiyle bittikten sonra pompanın basma özelliği, gücü, etki alanı ve hidrolik basınç tespitlerinin ardından kuyu ya profesyonel kişiler tarafından motopomp un vinç veya üçayak yardımı ile montaj edilerek istenilen su ihtiyacını karşılama işlemidir.
Fakat bu işler yapılmadan önce kuyu ya inecek olan motopomp su basma borusunun enerji kablosu ve kontrol panosunun kuyunun tabii özelliklerine minimum maliyeti sağlayacak şekilde seçilmesi gerekmektedir.
Aksi takdirde istenilen su ihtiyacı tam olarak alınamadığı gibi işletim esnasında işletim maliyeti artmakta, arıza durumunda ise fazla miktarda onarım maliyeti ortaya çıkmaktadır. Dolayısı ile bu yanlış seçimden dolayı hem siz müşterilerimiz hemde ülkemiz zarar etmiş olacaktır.
BİZİM SONDAJ dalgıç motor satış ve montajını profesyonel ekip ve kadrosu ile titizlikle yapmakta ve müşterilerine sattığı ürünlerde fabrika garantilerinin dışında şartsız olarak 1 (bir) yıl garanti vermektedir.
Dalgıç Pompanın Kullanıldığı Yerler
Dalgıç pompa, diğer pompa çeşitlerinden farklı olarak direkt işlenecek sıvının içerisine yerleştirilmektedir. Doğrudan sıvı ya da ortam ile temas halinde olan pompa gövdesinde motor bulunmaktadır. Bu nedenle dalgıç pompalar, su geçirmezlik olmak üzere bazı teknik özelliklere sahip olmalıdır.
Dalgıç pompalarında bulunması gereken en önemli özelliklerinden biri, kısa devre yaşanmasını engellemek adına yağ korumasının yapılmasıdır. Bunun için herhangi bir sıvı girişinin yaşanabileceği alanlar, yağ ile doldurulmaktadır. Bu sayede yağ, su ve diğer sıvıların geçişini engellemekte ve kısa devre sorunu yaşanmadan çözüm sunmaktadır.
Dalgıç pompaların üzerinde bulunan bağlantı noktaları, su ve hava geçirmeyecek şekilde tasarlanmaktadır. Bu sayede izolasyonu sağlamak ve sızdırma sorunlarını engellemek mümkün hale gelmektedir. Dış etkenlerden olumsuz etkilenmeden çalışma özelliğine sahip olan dalgıç pompanın kullanıldığı yerler ise şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Fıskiyeler ve süs havuzları,
- Derin kuyular,
- Küçük çaplı kesonlar,
- Yağmurlama sistemi olarak da bilinen sprinkler sistemleri,
- Sulama sistemleri,
- Isı pompası kullanılan alanlardaki az kirli ya da temiz sulara basınç kazandırılması,
- Yeraltı sularının tespiti ve seviyelerinin kontrol edilmesi,
- Gereken alanlara su temin edilmesi,
- Tünellerde kullanımdır.
Su sondajının sağlanabilmesi için en önemli adım, uygun pompa çeşitlerinin seçilebilmesidir. Bu sayede en etkili ve en verimli su sondajı elde edilmiş olacaktır.
Dalgıç Pompanın Su Basma Mesafesi
Dalgıç pompaların su basma mesafesi, çalışma şartlarını belirleyen değişkenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu hususta dikkat edilmesi gereken 3 faktör bulunmaktadır. Bu faktörler;
- Q: Pompa debisi değerini göstermektedir. Belirlenen birim zaman içerisinde dalgıç pompadan geçen sıvı miktarının hacmini temsil etmektedir. Litre/ saniye ya da m3/h olarak sonuç vermektedir.
- H: Pompa basma yüksekliğinin kısaltması olarak kabul edilen semboldür. Hesaplama yaparken genel olarak m birimi üstünden sonuç verilmektedir. Akış sağlaması beklenen sıvıya pompa tarafından verilen kinetik enerjiyi temsil etmektedir.
İhtiyaç duyulan dalgıç pompanın devri ve boyutları, bu değerler üzerinden yapılacak seçimlere bağlı olarak belirlenmektedir. Bu sayede dalgıç pompadan en verimli sonucu almak mümkün olacaktır. Bu pompalar 1 ila 100 hp arasında su basma mesafesine sahip olarak üretilmektedir.
Dalgıç Pompa Çeşitleri
Dalgıç pompa çeşitleri, genel olarak 4 farklı türde üretilmektedir. Bu çeşitler ise kısaca şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Foseptik atık su dalgıç pompası,
- Drenaj dalgıç pompaları,
- Kirli su tahliyesi için kullanılan dalgıç pompalar,
- Sondaj derinkuyu dalgıç pompaları,
- Keson kuyu dalgıç pompaları,
- Ağır hizmet sanayisi için üretilen dalgıç pompaları,
- Asansörlü termoplastik dalgıç pompaları,
- Paslanmaz dalgıç pompalarıdır.
Dalgıç pompa satın almadan öncesinde kullanılacağı sıvının özellikleri, ne kadar derinden ve ne kadar mesafeye su basması gerektiği, ürünün garanti koşulları ve sahip olduğu özellikler gibi detayların dikkatli bir şekilde analiz edilmesi gerekmektedir. Aksi halde dalgıç pompa kullanımından istenen verim ve çözümü almak mümkün olmayacaktır.