Jeotermal sondaj kısacası yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısının oluşturduğu, kimyasallar içeren sıcak su, buhar ve gazları yeryüzüne çıkartma işlemine verilen addır.
Jeotermal Sondajda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yağmur, kar, deniz ve magmatik suların yeraltındaki gözenekli ve çatlaklı kayaç kütlelerini besleyerek oluşturdukları jeotermal rezervuarlar, yeraltı ve Re-enjeksiyon koşulları devam ettiği müddetçe yenilenebilir ve sürdürülebilir özelliklerini korurlar. Kısa süreli atmosferik koşullardan etkilenmezler.
Ancak, jeotermal rezervuarlardan yapılan sondajlı üretimlerde jeotermal akışkanın çevreye atılmaması ve rezervuarı beslemesi bakımından, işlevi tamamlandıktan sonra tekrar yeraltına gönderilmesi (Re-enjeksiyon) zorunludur. Re-enjeksiyon birçok ülkede yasalarla zorunlu hale getirilmiştir. Jeotermal enerjinin kullanımda hiçbir risk faktörü taşımadığı (patlama, yangın, zehirlenme v.b.) için son derece güvenilir olduğu kanıtlanmıştır.
Jeotermal Sondajda Kullanılan Makine
Sondaj makinelerimiz Rotary – Rockbit sistemi yer kabuğunu direkt tahrik ederek delme işlemini gerçekleştirmektedir. Jeotermal ve derin kuyularda bentonit ve bentonit pompaları kullanılırken, sert zeminlerde basınçlı kompresör ve havalı çekiçler kullanılmaktadır.
BİZİM SONDAJ jeotermal sondajlarda 1500 m. delme kapasiteli 2010 model son derece teknolojik donanımlı sondaj makinesiyle faaliyet göstermektedir.