Kuyular, yeraltında biriken suların yüzeye çıkarılması için sondaj çalışmaları ile hazırlanan su kaynaklarıdır. Suyun yüzeye ulaştırılması için genel olarak dalgıç pompalardan yardım alınmaktadır. Ancak bu pompalarda meydana gelen sorunlar ya da diğer faktörler nedeniyle kuyu suyunda kesilmeler görülebilmektedir.
“Kuyu suyu neden kesilir?” sorusunun cevabı, birçok farklı sebebe bağlı olarak verilebilmektedir. Bu sorunun yaşanmasında en sık karşılaşılan sorunlar ise kısaca şu şekilde sıralanabilmektedir:
Kuyular, doğal etmenler ya da mekanik sorunlar nedeniyle verimliliğini kaybedebilmektedir. Ancak gerekli müdahaleler ile teknik problemlerin giderilmesi mümkün olmaktadır. Kuyu suyu kuruması durumunda ise düzenli su kesintilerin yapılması ve yeniden su birikmesinin sağlanması gerekecektir. Bu sayede kuyu suyu arttırmak mümkün hale gelecektir.
Kuyu suyu arttırma çalışmaları, verimi düşen ve yeterince su tahliye edemeyen kuyuların ihtiyaç duyulan performansa ulaşması için izlenen uygulamaların tümünü kapsamaktadır. Bunun için öncelikle kuyu suyu pompası ve bağlantılarının kontrol edilmesi gerekmektedir. Pompanın çalışmasında herhangi bir problem görülüyor ise gerekli müdahale yapılmalıdır. Ancak görülmüyorsa kuyu temizliği yapılması gerekmektedir.
Kuyu temizliği yapmak için profesyonel kompresör makinelerinin kullanılması gerekmektedir. Bu sayede kuyuya basınç uygulanması ve tıkanan gözeneklerin açılması mümkün olacaktır. Kuyu suları yer altında biriken yağışlardan elde edilmektedir. Bu nedenle gözeneklerin çamur ve benzeri maddelerle tıkanması, kuyunun su dolmasına engel olmaktadır. Kompresör ile basınç uygulanması ile tüm gözeneklerin açılması ve kuyunun aktif şekilde su dolması açısından oldukça etkili bir temizlik yöntemi olmaktadır.
Kuyu suyunu artırmak için yıkama yöntemi de sık tercih edilmektedir. Bunun için mevcut pompanın çıkarılması ve yerine yıkama takımının yerleştirilmesi gerekmektedir. Bu sayede kuyu içerisine pompa ile su basılması ve kuyunun yıkanması mümkün olmaktadır. Kolon borularından temiz su akışı sağlandığında yıkama işlemi sonlandırılmaktadır.
Kuyu suyu, birçok farklı sebebe bağlı olarak meydana gelebilmektedir. En sık karşılaşılan sebepleri ise kısaca şu şekilde sıralanabilmektedir:
Kuyu suyunun kuruma nedenini belirlemek ve gerekli düzenlemeleri yapmak için mutlaka bir uzmandan destek alınması gerekmektedir. Aksi halde kuyu çökmesi gibi sorunlar nedeniyle ciddi risklerin meydana gelme ihtimali artış gösterecektir.
Sondaj kuyuları, genel olarak 50 ila 100 metre arasındaki derinliklere sahiptir. Profesyonel şekilde açılan sondaj kuyuları, suyun et etkili ve verimli şekilde yüzeye çıkarılmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda yağış miktarına bağlı olarak 20 seneye kadar ömrü bulunmaktadır.
Sondaj kuyularının ömrünü uzatmak için yapılması gereken bazı uygulamalar bulunmaktadır. Bu uygulamalar; kuyuların düzenli aralıklarla temizlenmesi, pompa bakımlarının yapılması ve ihtiyaç duyulması halinde düzenli kesintilerinin yapılmasıdır. Bu sayede kuyu, daha uzun süre boyunca su iletmeye devam edebilmektedir.
Kuyu suyunda dalgıç pompa kullanmak, bakım gerektirmemesi ve uzun ömürlü olması nedeniyle sık tercih edilen bir uygulamadır. Dalgıç pompalar, suyun doğrudan içerisine yerleştirilmektedir. Bu sayede tahliye edilen su miktarında fireler meydana gelmemektedir. Tercih edilecek pompanın özellikleri ise; kuyunun derinliğine, suyun ne kadar mesafe boyunca iletileceğine ve ne kadar su pompalanmasının istendiğine bağlı olarak belirlenmelidir. Bu sayede en verimli pompa modelini seçmek mümkün olmaktadır.