Yazar: pntyzlm 21 Aralık 2022

Sondaj Tijleri Nedir?

Sondaj işlemleri sırasında birçok farklı malzeme kullanılmaktadır. Bu malzemelerin kalitesi ve sahip oldukları özellikleri, sürecin sorunsuz olmasında önemli bir rol oynamaktadır. Farklı sebeplerle açılabilen sondaj kuyuları petrol veya su gibi maddelere ulaşılmak amacıyla gerçekleştirilmektedir. Sondaj yapılırken ise uygulanan teknikler genel itibariyle sabit yöntemlerle belirlenmektedir. Peki bu süreci doğrudan etkileyen sondaj tijleri nedir?

Sondajın sağlıklı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla tij borularını yerleştirmektedir. Kurulmuş olan sondaj kulelerinden aşağıya doğru hareket etmesi için konumlandırılan malzemelere tij borusu adı verilmektedir. Sondaj tiji olarak da ifade edilebilen bu malzemeler, uçlarına yerleştirilen matkaplar ile birlikte kuyuların kontrollü bir şekilde delinmesini kolaylaştırmaktadır.

Bağlantı dizilimine bağlı olarak matkapların da sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için tij ile arasına bağlantı parçaları eklenmektedir. Aynı zamanda gerekli ağırlığın sağlanması amacıyla da çevresine kalın borular ile takviye yapılmaktadır. Her sondaj işleminde kullanılan tijler, kalitesine göre farklılık gösterebilmektedir. Monte edilme sürecinde oldukça dikkatli davranılması gereken sondaj tijleri, mutlaka uzman kişiler tarafından eklenip çıkartılmalıdır.

Sondaj Tijleri Nerelerde Kullanılır?

Sondaj tijleri kullanımı, adından da anlaşılabileceği üzere kuyu açma süreçlerini kapsamaktadır. Sondaj kuyularını açarken kullanılan tijler, yalnızca bu alanda hizmet verebilmesi amacıyla tasarlanmış durumdadır. Özel üretim çelikten oluşan bu malzemeler, sürecin sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi için son derece kaliteli ve yıpranmayacak türden imal edilmektedir. Kendine has özellikleriyle farklı parçalardan oluşan sondaj tijleri, kuyuların açılma sürecini doğrudan etkileyebilmektedir. Sondaj kulelerine bağlanan tijler, kuyuların istenilen derinliğe kadar inebilme sürecini kolaylaştırmaktadır. Bu kapsamda sondaj tijierinin kullanıldığı alan, yalnızca kuyu açma işlemleri olarak ifade edilebilmektedir.

Sondaj Tijleri Ne İşe Yarar?

Sondaj işlemleri, belirli bir plan dahilinde gerçekleştirilmektedir. Sondaj yapılacak olan yerin belirlenmesinden sonra buraya ilgili malzemelerin tedarik edilmesi gerekmektedir. Sondaj kuyusunun etrafı gerekli güvenlik önlemleriyle donatıldıktan sonra kule ilgili bölgeye yerleştirilmektedir. Kuleye bağlanan sondaj tijleri ile birlikte süreç başlatılmaktadır.

Sondaj tijleri ne işe yarar? sorusunun cevabına ise bu süreçte yanıt verilmektedir. Sondaj tijleri, pompa düzeneğinin düzgün bir şekilde kurulmasıyla birlikte kuyunun açılmasını sağlamaktadır. Ucundaki delici kısımlarında küçük delikler bulunan borulardan sular, bu şekilde dışarıya atılmaktadır. Bunun sonucunda ise kuyudaki ufak tefek parçalar, yukarıya doğru ters bir şekilde atılabilmektedir. Sondaj tijlerinin kullanımı sırasında oldukça dikkatli olunması tavsiye edilmektedir. Sondaj sırasında kullanılan bu parçalar, her ne kadar özel üretim olmuş olsalar da doğru kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Sondaj Tijleri Özellikleri

Sondaj tijleri, genel itibariyle belirli özelliklere sahip olma koşuluyla kullanılabilmektedir. Uçlarına takılan matkaplar ile birlikte kuyuların delinmesini sağlayan malzeme, toplamda üç farklı parçadan oluşmaktadır. Sondaj tijlerinin özellikleri arasında sayılabilen parçalardan biri içe ya da dışa upsetli ana boru gövdesidir. Gövdenin iki ucuna monte edilen takım aparatları da sondaj tijlerinin diğer parçaları olarak sayılmaktadır.

Tij kafalarının monte edilme şekilleri değişiklik gösterebilmektedir. Bunlar arasında en yaygın olarak kullanılanı sürtünme kaynağı yöntemi olarak öne çıkmaktadır. Bunun yanı sıra vidalı, sıkı geçme veya dolgu kaynaklı yöntemler de isteğe bağlı olarak tercih edilebilmektedir. Ancak uluslararası standartlara göre bu yöntemlerden en çok kabul göreni, gelişmiş özelliklere sahip olan sürtünme kaynağıdır. Sondaj işlemlerinin en önemli ekipmanlarından biri olan tij boruları, tercih edilen yönteme bağlı olarak dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Aksi takdirde hem sondaj işlemi için belirlenen zamanda kayıp oluşmakta ve aynı zamanda ekonomik anlamda zarar yaşanabilmektedir.