Su Sondajı hızla ilerleyen şehirleşme, tarım ve takibinde gelişen teknoloji ile birlikte önem kazanan sektörlerden biridir. Su ihtiyacını karşılamak amacıyla açtırılan yaygın olarak bilinen tabirler artezyen, kuyu, sonda, keson kuyu, elle açma kuyu gibi terimler kullanılsa da asıl telaffuzu ‘’Sondaj’’ tır.
Sondaj, su çıkartmak amacıyla çeşitle alet edevatlarla yer atındaki (topraktaki) suyun yeryüzüne çıkartılması diyebiliriz. Yer altı suyu ile yüzey suları birbirinden çok farklı terimlerdir. Elle açılan kuyular yüzey sularını yani yağmur sularını toplar size en lazım olan ağustos ayında kurur ve su vermez. Ama sondaj tamamen yer altı suyunu bulma yöntemidir. En sıcak dönemlerde bile sizi susuz bırakmamak amacıyla açılır. Sondaj ülkemizde en yaygın şekilde kullanılan yöntemlerle havalı sondaj ve sulu sondaj şeklindedir. 1990’lı yıllara gittiğimizde kullanılan ekipmanlar ve borular yıllar içinde çürüyen saf demirden yapılır, uygulanırdı günümüze geldiğimizde ise PVC ömür boyu hizmet verebilecek özel maddelerle güçlendirilmiş sağlık açısından TSE onaylı hiç bir sakıncası olmayan borularla donatılıyor. Sondaj açmak çok meşakkatli bir iş olup, emek gerektiren tecrübe gerektiren bir iştir. Yılların birikimi ve tecrübesi ile hizmet verdiğimiz bu sektörde su bulma sondaj açma artezyen kuyusunda büyük yatırımlarımızla en kaliteli ve uygun hizmet tek elden veriyoruz.
İlk olarak sondaj açma konumu belirlenir, bu konum arazinizin, arsanızın, tarlanızın en uygun yerine yapılması en iyi seçenektir. Bunun sebebi ise daha sondaj bakımı gerektiren durumlarda müdahalenin kolay olması müsait bir yerle olmalı ki gelecek olan vinç içeri rahatça çalışabilsin. İkinci olarak bölgenin araştırması yapılır buna da örnek vermek gerekirse Çatalca’daki sondajların metresi bölge bellidir. Ya da Kırklareli’ndeki sondajların, bunun en iyi örneği size en yakın sondaj kuyusudur. 150 metrede daha önce su çıkmış ise sizin kuyunuzda bilin ki 150-200 metrede olacaktır. Üçünce kısma geçersek sondaj kuyusunun çapını belirleme bunun için su ihtiyacınız baz alınır. 140lık sondaj borusu içine en büyük motor 4 inç ve 10 hp girer günlük bazda (24saat) en fazla 200-300 ton su alabilirsiniz. Ama 175 sondaj borusu kullanırsanız içine 6 inç ve 60hp ye kadar dalgıç motor ve pompa inebilir ve günlük 1000-2000 ton su alabilirsiniz. Dördüncü kısım çap ve lokasyon belirlendikten sonra sondaj makinesinin lokasyone gelmesidir.
Araçlar lokasyona nakliye edilir ve sondaj açma işlemine başlanır. Her 10 metrede bir numuneler alınır eğer havalı sondaj açılıyorsa buna gerek yoktur çünkü su çıkar ise kendini belli eder. Havalı sistemde açılıyor ise 8 ton ağırlığında 26 bar 28 m3 980 cfm özel drill(sondaj) kompresörü gelir. Beşinci kısımda ise en önemli noktalardan birisidir. Sondaj bitirilirken içine inecek olan PVC özel sondaj borusunun sayısı metresi not alınır ve inen mesafe kadar ödeme yapılır. Boruları indirirken çok hassas olmalıdır. Borular indikten sonra sondaj teslim edilmiş sayılır. Altıncı kısımda ise genel değerlendirme yapılarak özel sondaj için dalgıç motor ve pompa seçimi yapılır. Değerlendirme sondaj esnasında edinilen bilgilere göre tahmini sondaj suyu miktarı debisi ve metraja göre seçilir. Metraj çok önemlidir, sondaj galvaniz boru ya da ashirvad özel hdp-e sondaj borusu, yassı enerji kablosu metraja göre hesaplanır kesiti belirlenir.
Pano seçimi yapılır panolar analog ve dijital olmak üzere iki çeşittir epc pano en çok tercih edilen lcd ekranlı cihazlardır. Yedinci kısım ise pompa verimi ve tecrübeleri dalgıç pompa indirildikten sonra enerji verilir ve bir kaç saat boyunca su verimi, debisi, amperi ve gerekli tüm kontrolleri yapılarak tüm sistem teslim edilir. Başarılı bir işin daha sonuna gelmiş oluruz. Sondaj Suyunun Debisinin ölçümü sulu sondaj sisteminde Sondaj kuyusu açıldıktan sondaj temizlenmesi gerekir, bu temizlik esnasında debi ölçümü yapılır. debi ölçümü gayet basit yöntemlerle de tespit edilebilir. hesaplama şu şekildedir. 10 litrelik bir varil hazır edilir bu varilin yanında telefonunuzla kronometre hazır edilir. Kuyunun ağzından çıkan suyu varilin içine koyar koymaz kronometre başlatılır ve dolduğu an durdurulur. Örneğin 10 litreyi 10 saniyede dolduruyor ise saniyede 1 litre su verimi vardır. 1 litre x 60saniye yaptığınızda dakikada 60 litre yapar. 60litre x 60dakika yaptığımızda 3.600 litre yapar 3.600 litre x 24 yaptığımızda günde (24saatte) 86 ton su verimi var demektir. Sondajda suyun çıktığı bu şekilde anlaşılabilir.
Sondaj açtırmadan önce işi üstlenenin yanı sıra işi verenin (müşterinin) de sorumlulukları vardır. bu sorumluluklar arasında sondaj açılacak sahanın giriş çıkışı yolun hazırlanması, elektrik ve su ihtiyacı gibi temel görevlerdir. bu görevler işi verenin yapması gerekir. Sondaj bittikten Sonra Teslim/Teslim Alma ve Metrajın tespiti Sondaj açma işlemi bittikten sonra metrajın tespiti yapılabilmesi için sondaj içerisine inen sondaj borularının ölçülmesi gerekir. Bu ölçüm yapıldıktan sondaj borusunun adet sayısı tespit edilir. Örneğin 6 metreden oluşan sondaj borusu kuyudan 22 adet çıktı 22×6 = 132 metre yapar 132 metre + Kelly dediğimiz dönme hareketini aşağı veren boruda eklendiği zaman +10 metre 142 metre kuyu derinliğimiz ortaya çıkmış olur. Sondaja İnen plastik boru ile de tespit edilebilir. Plastik sondaj borusu yada demir sondaj boruları kuyuya indirilmeden önce hazırlanır, kuyu metresi kadar sayılır ve indirilmeye başlanır. 4 metreden oluşan bu borular kuyuya indiği kadar da hesaplanır. Bu hesap şu şekildedir; 4 metreden oluşan borular dan 40 adet var diyelim bunu bir yere not alıyoruz. 40×4 metreden 160 metre boru yapar kuyuya inen boru adedi 35×4= 140 metre inmiş olarak hesaplanır.
Hızla ilerleyen şehirleşme, tarım ve takibinde gelişen teknoloji ile birlikte önem kazanan sektörlerden biridir. Su ihtiyacını karşılamak amacıyla İstanbul yüz ölçümü olarak ufak kalsa da Türkiye’nin en yoğun, en kalabalık ilidir. Bu sebepten dolayı su ihtiyacı git gide artarken bahçe sulama, fabrika da kullanılmak üzeri sulama tarla sulama gibi faaliyetler belediyeler tarafından sağlanan su hatları kullanıldığı zaman pahalı oluyor. Bu sebepten dolayı sondaj açma maliyeti yüksek gözükse de yoğun kullanımda 3-5 ay en geç 2 yıl içerisinde kendini amorti etmektedir. Sondaj fiyatları yaşanan kur farkları ve dışa bağımlılıktan dolayı sürekli değişse de açma maliyetinde en fazla %10luk farklar oluşturuyor. İstanbul sondaj fiyatlarına gelecek olursak, İstanbul’da sondaj açma maliyeti bölge bölge değişmekte olup bazı illerimizde zemine göre değişiklik göstermektedir. Sert zeminde ya da yumuşak kumlu zeminde fiyatları farklılık göstermektedir. Sondaj açma birim fiyatı; 100.00TL – 400.00TL arasında değişmektedir.