Sondaj, kendi içerisinde belirli koşullarda riskler içermesiyle birlikte mutlaka profesyoneller tarafından gerçekleştirilmesi gereken işlemlerdir. Öncesinde ve sırasında bilimden faydalanılarak gerçekleştirilen işlemler, aksi durumlarda belirli sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu sorunlar da sondaj çalışmalarının maliyet ve zaman kaybına neden olmasına sebebiyet vermektedir. Doğrudan verimliliği düşüren bu sorunlar, sondaj işlemleri sırasında gerekli vakit olmadığından ötürü tedbirli olunması gereken durumların başında gelmektedir. Bu ve benzeri olumsuzların yaşanmaması adına mutlaka sondaj konusunda deneyimli firmalarla çalışılması gerekmektedir. Böylece olası sorunlar önceden tespit edilerek ilgili çalışmalar uzmanlar tarafından gerçekleştirilmektedir.
“Sondajlarda karşılaşılan sorunlar nelerdir?” sorusuna cevap niteliği taşıyan personel hatalarına dikkat edilmelidir. Tecrübe konusunda deneyimsiz personellerin hata yapma ihtimalinin diğerlerine göre daha fazla olduğu bilinmektedir. Bu sebeple sondaj çalışmaları sırasında personellerin mutlaka deneyimli ve iş güvenliği hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir.
Su sondajı işlemleri, başlı başına tehlikeli iş kollarından biri olarak nitelendirilmektedir. Bu nedenle iş güvenliğinin olabildiğince üst düzeyde tutulması tavsiye edilmektedir. Uzman personel kadrolarıyla sondaj işlemlerini gerçekleştiren firmalar bu nedenle tercih sebebi olmaktadır. Ancak bazı durumlarda personel dışındaki unsurlar da sondaj kazaları ile sonuçlanabilmektedir. Sondaj faaliyetini gerçekleştiren makinenin, genel sistemden ayrılması veya kopması gibi durumlar kazaya neden olabilmektedir. Özellikle kopan parçaların altta kalması ise beraberinde birçok sorunu da getirmektedir. Öte yandan borulama işlemi sırasında borunun kopması da en çok yaşanan kazalar arasında gösterilmektedir. Bir diğer yaşanabilen kaza ise personelin kuyuya yanlışlıkla malzeme düşürmesidir.
Sondaj çalışmaları öncesinde ve sırasında çeşitli önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu önlemlerin alınmadığı durumlarda kazaların gerçekleşme ihtimali artmaktadır. Sondaj için ilgili alanın kazılması ve kuyunun açılması gibi durumlarda personellerin iş güvenliğinin alınması gerekmektedir. Hangi personelin nerede duracağı ve kimin hangi işi yapacağı gibi planlamalar profesyonel bir şekilde yürütülmelidir. Operatör belgesi olmayanların hiçbir şekilde araçların başına geçmemesi gereken sondaj işlerinde devamlı olarak gözetim ve deneyim çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Böylece iş kapsamında eksik görülen veya geliştirilmesi gerektiği tespit edilen durumlar yakından analiz edilebilmektedir. Sondaj güvenliği bünyesinde personellere belirli aralıklarla eğitim verilmeli ve anlatılan detayların iyi anlaşıldığından emin olunmalıdır.
Sondaj yaparken iş güvenliği konusuna mutlak suretle dikkat edilmelidir. Olası tehlikelere karşı yeterli derecede koruma sağlanabilmesi için iş güvenliğinin iyi bir şekilde organize edilmesi gerekmektedir. Tehlikeli maddelerin alandan uzaklaştırılması veya kontrol altında tutulması da alınabilecek önlemler arasında sıralanmaktadır. Sondaj yapılacak olan bölgede iş dışında malzeme bulundurulmamalıdır. Açılan kuyu çevresi güvenlik şeridi ile çevrilmeli ve personel dışında kimsenin şerit içerisine girişine izin verilmemelidir. Sondaj çalışmaları sırasında daimi şekilde kayıt tutulması gerekmektedir.
Alana girişler ve çıkışlar, ilgili kişiler tarafından kontrol edilmelidir. Personellerin iş güvenli hakkında bilgi sahibi olmasına yönelik çalışmalar mutlak suretle gerçekleştirilmelidir. Bilgisiz personellere sahada görev verilmemelidir. İş sırasında kullanılacak olan teçhizatların bakımlarının sürekli olarak yapılmasına dikkat edilmelidir. Belirli aralıklarla kontrol edilmesi gereken koruyucu donanımlar ve ekipmanlar, sondaj sırasında hayati önem taşımaktadır. Özellikle kuyu açıldıktan sonra önlemlerin üst düzeye artırılması gerekmektedir. İş alanında organizasyonun güvenli bir şekilde sağlanmaması durumunda kazaların gerçekleşme ihtimali olasıdır. Bu nedenle sondaj çalışmalarında görev alan personellerin iyi şekilde yönetilmesi oldukça önemli bir konu olarak öne çıkmaktadır. Çalışanlara İSG eğitimlerinin verilmesi ve sonrasında bunun uygulanıp uygulanmadığı ile ilgili analizlerin yapılması sondaj kazalarına karşı alınabilecek tedbirler arsında gösterilmektedir.