Sondaj işlemleri, belirli izinler doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Özellikle tarımın fazlaca yapıldığı İç Anadolu Bölgesi’ndeki şehirlerde kullanım amacıyla su ihtiyacı hissedilmektedir. Bu ihtiyaç doğrultusunda belirli araştırmalar yapıldıktan sonra sondaj kuyusu açılarak bu bölgeden su çıkarılabilmektedir. Ancak kuyunun açılma sürecinde dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar bulunmaktadır. Sondaj makinesini çalıştırmadan önce ilgili malzemelerin tedarik edilmesi ve en önemlisi ise gerekli izinlerin alınması gerekmektedir. Arazilere su kuyusu açmak için öncelikle zemin etüdü yapılması şart koşulmaktadır. Bu etüdün yapılması, kişilere zemin hakkında detaylı bilgi vermektedir. Gerekli bilgiler alındıktan sonra sondaj işlemleri başlatılmaktadır.
Sondaj kaç metreye kadar serbesttir? Sondaj ile su kuyusu açılırken yerin kaç metre altına inileceğine dair izlenmesi gereken birkaç adım bulunmaktadır. Bunun yasal sınırı 10 metre olarak belirlenmiş durumdadır. Detaylı olarak ifade etmek gerekirse sondaj sırasında 10 metreden daha aşağıya inilecek ise mutlaka yasal izin alınmalıdır. Burada alınacak olan yasal izinler ile ilgili süreç Devlet Su İşleri tarafından yürütülmektedir. Firmaların veya kişilerin, 10 metrenin altındaki su sondajlarının yapılabilmesi için izin çıkarması gerekmektedir.
Yapılacak olan sondaj işlemleri için gerekli izinler alındıktan sonra süreç tamamen yasal bir şekilde devam ettirilebilmektedir. Kaçak olarak yapılan sondaj işlemlerine karşı devlet tarafından gerekli yaptırımlar uygulanmaktadır. Bundan ötürü sondaj kapsamında mutlaka gerekli izinlerin alınmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. 10 metreden sonra yapılan sondaj işlemleri farklı isimlerle adlandırılmaktadır. Bu kapsamda 100 ile 1000 metre arasında gerçekleştirilen türüne sığ sondaj denilmektedir. Derin sondaj ifadesi ise 1000 ile 4000 metre arasını kapsamaktadır.
Sondaj derinliği, belirli kurallar dahilinde belirlenmektedir. Bu derinlik belirlenirken çeşitli parametreler dikkate alınmaktadır. Buna bağlı olarak değişkenler kolay bir şekilde hesaplanabilmektedir. Sondaj derinliği, bu kurallar esas alınmadan belirlenirse süreç olumsuz etkilenebilmektedir. Derinlikler, efektif gerilme ve temel taban basıncından kaynaklanan zemin gerilmesi gibi kavramlar dahilinde belirlenmektedir. Bu kapsamda ulaşılan ideal derinlikte sondaj işlemleri yapılabilmektedir.
Sondaj derinliğinin hesaplanabilmesi için bazı kavramların iyi bilinmesi gerekmektedir. Temel zemin basıncından ötürü meydana gelen zemin gerilimi, efektif gerilme ve son olarak düşey gerilme gibi hesaplamalar bu süreçte büyük önem arz etmektedir. Efektif gerilme denilen kavram, zeminin toplam düşey geriliminden boşluk suyu basıncının çıkarılmasını ifade etmektedir. Boşluk suyu basıncı ise suya doygun ortamdaki zeminin meydana getirdiği basınç olarak tanımlanabilmektedir. Toplam düşey gerilme ise zemindeki noktanın üstünde oluşan ağırlığın ilgili bölgeye uyguladığı basınç demektir. Bu kapsamda sondaj derinliklerinin, yapı genişliğinin en az bir buçuk katının zeminin kendi ağırlığından meydana gelen efektif gerilimin yüzde 10’una eşit olması gerekmektedir.
Sondaj derinliğinin belirlenme süreci mutlaka alanında uzman firmalar tarafından yapılmalıdır. Firmaların sahip olduğu deneyim ve uzman kadroları, sürecin sağlıklı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilmesi açısından olukça önemlidir.
Profesyonel sondaj hizmeti, sanılanın aksine oldukça zor ve uzmanlık gerektiren bir süreci ifade etmektedir. Bu sürecin mutlaka uzmanlar tarafından gerçekleştirilmesi, sondajın kalitesinde önemli rol oynamaktadır. Bu kapsamda sektörde yıllardır hizmet veren Bizim Sondaj, uzman kadrosu ve 35 yılı aşkın tecrübesiyle birlikte faaliyetlerini sürdürmeye devam etmektedir. Özverili çalışma bilinciyle hareket eden Bizim Sondaj, bu bağlamda müşteri memnuniyetini ön planda tutmaktadır. Her türlü sondaj işlemlerinde yıl boyunca hizmet vermeye devam eden firmamız, son derece titiz bir çalışma yürüterek iş teslimatını en kısa sürede gerçekleştirmektedir.